top of page

Quants residus plàstics generem esmorzant i berenant a 9 Graons?

Amb motiu del Dia Mundial del Reciclatge (17 de maig), des de la Comissió de Sostenibilitat hem volgut comprovar, en col·laboració amb l’escola i Fundesplai, els residus plàstics i d’envasos que generem les famílies de 9 Graons durant 1 dia, a l’hora de l’esmorzar i del berenar.


Dilluns 15 de maig, la Comissió de Sostenibilitat va preparar un cubell específic per recollir els residus plàstics del berenar dels nens i nenes que estan a acollida el dilluns a la tarda, i uns altres cubells (un per cada planta i un altre pel pati) per recollir els residus plàstics i envasos dels esmorzars de tots els infants de l'escola del dimarts 16 al matí.



Després d'agrupar tots els residus recollits, us mostrem el que hem generat en 1 berenar (horari acollida tarda) + 1 esmorzar (tots els cursos de l'escola):



Com podeu veure, el volum generat és d'una bossa mitjana (imatge central) i el pes total és de 402g.


Comptant que a 9 Graons som 300 infants aproximadament, no és un volum/pes generat massa elevat, però cal comptar que només hem contemplat 1 berenar (de pocs infants) i 1 esmorzar (tots els cursos) i que no estem tenint en compte els residus generats a casa dels possibles embolcalls de productes que arriben a l'escola en un envàs més sostenible.


Si extrapolem les dades al que generaríem en un curs escolar, serien 71,15kg de residus plàstics en esmorzars i en berenar (berenar només infants en acollida) a l'escola 9 Graons.


Pel que fa al tipus de residus recollits en aquesta mostra puntual, eren tots tipus de plàstics i envasos, pel que els infants han separat correctament.

Fer una bona separació dels residus és important per al seu reciclatge, en cas de dubte d'on hem de dipositar algun tipus de material podem consultar a: https://www.residuonvas.cat/ca


Però si bé el reciclatge consisteix en la recollida selectiva de residus, la prevenció suposa una gran oportunitat per reduir els residus generats i solucionar molts dels problemes logístics, econòmics i ambientals associats al consum de recursos i a la gestió de residus.


Des de la Comissió de Sostenibilitat us proposem les següents idees per reduir l’impacte que tenim com a famílies dins dels residus generats a l’escola:

¿podríem reduir o reemplaçar per altres possibilitats....

  • ...els bricks de sucs de fruites o de iogurt per un altre aliment que no generi residu?

  • ...els embolcalls d’entrepans de plàstic transparent o paper d'alumini per embolcalls reutilitzables com tuppers o robes tipus “bock&roll?

  • ...els productes que van en envasos individuals dins l'envàs global per productes amb menys quantitat de plàstic?

Tinguem en compte que els plàstics (depenent del tipus de plàstic) poden tardar en degradar-se entre 100 i 1.000anys, pel que es tracta d'un material de descomposició lenta i amb un procés llarg i cal pensar en com evitar-lo o substituir-lo per un altre material més sostenible pel medi ambient.


Per poder avaluar millor aquestes dades obtingudes, des de la Comissió de Sostenibilitat intentarem plantejar pel curs vinent la opció de fer un estudi més extens, amb més dies de mostreig i englobant l'horari escolar sencer.


Us convidem a reflexionar sobre la nostra influencia en el dia a dia de l’escola, per tractar de ser cada vegada més sostenibles, i aconseguir arribar al mínim de residus generats!


Moltes gràcies!


Comissió De Sostenibilitat

AFA 9 GRAONS



121 visualizaciones

Entradas Recientes

Ver todo

Comentarios


bottom of page