top of page

D’on venen els llagostins que mengem per Nadal?

Actualizado: 5 sept 2019

Arriba la tercera entrega de les nostres recomanacions de l’AFA per a unes festes més sostenibles i responsables. Avui parlem del menjar i els àpats nadalencs.


En els pròxims dies moltes taules s'ompliran de menjar abundant per celebrar les festes. Però ens hem preguntat d’on provenen els aliments que compartirem amb els nostres familiars? Som conscients de la quantitat de menjar que malbaratem en aquestes dates?





Repensar els nostres hàbits a l’hora de decidir amb quins aliments i quines begudes celebrem les festes, pot ser molt beneficiós per reduir l’impacte social i mediambiental, així com per millorar els efectes sobre la nostra salut i, de pas, també la nostra butxaca!

Us deixem a continuació alguns suggeriments :


Triem productes de temporada i de proximitat


Si analitzem el menú de Nadal, ens adonarem que molts dels aliments dels que gaudim han viatjat molts quilòmetres abans d’arribar a la nostra taula. Sabíeu que els 12 grans de raïm amb els quals donem la benvinguda a l’Any Nou provenen majoritàriament de Xile? O que les pinyes que s’han fet tan populars en aquestes dates viatgen des de Costa Rica per proveir tota Europa? O que la gran majoria del peix i marisc que mengem per Nadal venen de països empobrits com Equador o Vietnam i que amb el seu consum estem contribuint a la destrucció dels sistemes de pesca tradicional d’aquestes zones?


Incloure productes que han viatjat en vaixell, tren o avió en els nostres menús té conseqüències mediambientals i socials moltes vegades devastadores, que no s’avenen gaire amb l'autèntic esperit nadalenc.


Algunes idees per combatre aquests efectes:


  • Fer compres més conscients en comerços que aposten per productes KM0. Adquirir aliments de proximitat enforteix les economies locals, redueix la petjada ecològica i el procés d’empobriment dels països que abasteixen el primer món.


  • Utilitzar productes ecològics i de proximitat és beneficiós per la nostra salut: “Prendre productes que provenen de molt lluny implica que la fruita ha hagut de ser collida quan encara no havia assolit el punt òptim de maduració i, per tant, nutricionalment i gustativament, la fruita que posarem a taula no tindrà ni les propietats nutritives òptimes ni el gust òptim desitjat” assenyala l’equip d'Ets el que menges.


  • Pensar quines són les propostes gastronòmiques tradicionals per Nadal ens pot ajudar a descobrir opcions de menús i aliments que no havíem considerat i que són més pròpies del nostre entorn i època de l’any, com ara els bolets, el cítrics o les pomes.


  • I si no ens podem estar de fer sobretaula amb cafè, xocolata o té, una bona opció és optar per productes de Comerç Just que contribueixen a l’economia solidària internacional.


De menjar no en llencem ni mica


Els canelons de Sant Esteve són un emblema de la cuina d'aprofitament a la nostra gastronomia. Quina millor manera de fer-los honor que evitar, amb alguns trucs ben senzills, el malbaratament de menjar durant les dates de Nadal (i evidentment durant tot l’any!)


  • Evitar sempre que es pugui els ingredients que es facin malbé com els làctics o els ous, i en cas de fer-los servir usem-los en la quantitat justa.


  • Fer una bona planificació dels àpats ens evitarà tenir sobres i reduir la despesa econòmica. Quan hem de cuinar per molts tendim a augmentar les quantitats i varietat, i bona part del menjar acaba a les escombraries.


  • Servir racions justes, millor repetir que deixar menjar al plat.


  • Pensar en opcions de menú que es puguin congelar en cas que sobri. O convidem a tots els familiars a venir amb una carmanyola sota el braç per repartir els sobrants i evitar l'ús de plàstics i papers d’alumini per conservar el menjar.


  • En aquest enllaç trobareu idees per esbrinar per exemple com aprofitar la pell de la patata i les fulles de la carxofa. Amb unes quantes idees a la cuina es pot aprofitar tot i durant tot l’any!


I si després de tot això penseu que se us entravessaran els torrons o els galets, us deixem alguns enllaços per donar-vos més idees alternatives:







Bones Festes i bon profit!

63 visualizaciones

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page