Aquest curs 23-24, des de l’AFA i Fundesplai, s’ha iniciat una prova pilot d’introducció de l’anglès en el Temps de Migdia. Els monitors de 4t de primària, durant el temps de dinar, han anat introduint conversa en anglès, començant pels diferents àpats.
Es va realitzar una enquesta entre les famílies d'EP4 per tenir una primera valoració de com està funcionant aquesta prova pilot d'anglès al migdia. A continuació presentem els resultats de les 16 respostes que es van rebre a les següerns preguntes de l'enquesta:
El teu fill o filla ha comentat alguna cosa en referència a la introducció de l'anglès al temps de migdia?
Un 56,3% va respondre que SI i un 43,8% va respondre que NO.
Quins comentaris ha fet l'infant?
De les respostes obtingudes, la majoria van ser positives amb comentaris com els següents:
“Doncs que li agrada i q apren una mica”
“Aprenen els noms dels aliments (normalment del primer plat) en anglès”
“Diuen els aliments en anglès”
“Que li agrada molt”
Algunes respostes negatives van indicar desconeixement o que no s’estava parlant en anglès regularment. Es comentaris van ser els següents:
“Dice que no ha hecho nunca inglés con los monitores.”
“Quan li he preguntat com va m'ha contestat que poques vegades ho fan i que ell creu que és perquè ells son els últims en dinar i ja no els hi dona temps a les monitores per fer-ho”
“No tenía ni idea”
“Em va comentar ja fa unes setmanes que usaven el mòbil per mirar les paraules dels aliments del menú"
Tens algun comentari a fer com a família?
Les respostes obtingudes incideixen en desenvolupar l’aprenentatge de l’anglès, més enllà de la primera aproximació feta al primer trimestre. Hi ha força comentaris en aquesta línia i alguns de negatius. Es donen idees de com es pot millorar i aplicar la conversa en anglès i fer el temps de migdia més profitós.
Alguns dels comentaris que van arribar són els següents:
“Crec que es poden preparar les paraules clau en un altre format, ja que tenen dies abans els menus mensuals, i crear alguna graella o document on estiguin les paraules. No em consta que es faci el temps de migdia de EP4 totalment en anglès.”
“Creiem q és una bona manera de aprofitar l'estona”
“Fins ara no havia mostrat gaire interès per l'anglès i sembla que ara una miqueta més, tampoc en plan exagerat però ara em demana que li tradueixi paraules i te ganes de saber-ne una mica més.”
“Em sembla molt bon iniciativa que crec és pot fer una mica més elaborada en cas que realment es redueixi a això que em comenta la meva filla ;-)”
“Es podria presentar el menú del dia (els tres plats) en anglès. Primer les monitores i més endavant els propis infants. Estaria bé un cop introduït el nom dels plats i dels aliments, fer-los un joc ràpid d'escolta i repetició per a treballar la pronunciació i que tothom hi participi. Més endavant es poden anar introduint termes com menjar saludable o els grups d'aliments.
“Todo el inglés es bienvenido”
“Estaria molt bé que durant l’estona de migdia, o si no a l’hora de menjar només, l’equip de monitoratge els parlés exclusivament en anglès”
“És una molt bona oportunitat de treball fer el temps de migdia en anglès, perquè en l'espai de dinar és molt bó perquè surten moltes paraules, i és fàcil per ells. Cal treballar-ho amb antel·lació, per tenir preparada la 'classe'”
Entre els comentaris negatius destaquem:
“Ens agradaria saber com funciona realment i si s'està aplicant la proposta que ens van enviar”
“No debe ser muy significativo si ni siquiera lxs niñxs son conscientes.”
“Gestionar les expectatives de les famílies, les quals (almenys a casa) eren més elevades que els ingredients. Per altra banda, si consisteix en els ingredients, seria fàcilment extrapolable a més cursos (per exemple tots els de Primària).”
Conclusions:
En aquests comentaris es detecta que hi ha una manca d’informació de com es desenvolupa la implementació de l'anglès en el temps de migdia que cal millorar i veure que es vagin assolint les expectatives previstes.
El projecte acordat amb Fundesplai, contempla tres etapes per desenvolupar la introducció de l’anglès que son:
➢ 1r trimestre: durant el temps de dinar, anar introduint conversa en anglès, començant pels diferents àpats que realitzem (nom de fruites, llegums, verdures, carns, estris de dinar, etc.).
➢ 2n trimestre: segons l’evolució del primer trimestre, introduir la conversa en anglès, també al temps de lleure. Quan es dinamitzen les diferents activitats.
➢ 3r trimestre: consolidació
Anirem fent enquestes de valoració entre les famílies i parlant amb Fundesplai per anar veient com es va desenvolupant la prova pilot i quin és el grau de satisfacció.
És important destacar que, durant el curs, poden haver-hi baixes del monitoratge (malaltia o que marxin) i per tant, a mig curs, no sigui possible incorporar un monitor/a amb parla anglesa per desenvolupar aquesta activitat.
Atentament,
Junta de l’AFA
Comments