A l’Escola 9 Graons volem construir un pati divers, saludable i que col·labori al desenvolupament i l’aprenentatge dels infants. I ho volem fer amb la participació de tota la comunitat educativa.
Per començar el procés de reflexió sobre el pati, el passat dimecres dia 27 de gener es va realitzar la xerrada telemàtica “Com és i què hi passa al pati de la nostra escola? Compartim, analitzem i reflexionem”, impartida per l’Alba González Castellví de la cooperativa feminista Coeducacció i subvencionada per l’Ajuntament de Barcelona.
A la xerrada, organitzada per la Comissió d'Igualtat i Diversitat i el Grup de Treball Projecte Pati, es va parlar sobre com el pati, el seu disseny, les normes, els materials i la pròpia concepció del temps d’esbarjo poden condicionar els aprenentatges i el desenvolupament dels infants des d’una perspectiva de gènere.
Les persones participants van poder compartir vivències sobre el pati de l'escola on anàven quan eren petits i petites, reflexionant sobre el paper del disseny i del gènere en les situacions que s’hi donaven. En el debat, s’ha comentat que el pati és també un espai de relació entre gèneres, generacions i cultures, i que és fonamental posar atenció en la seva configuració, en els valors que aquests espais transmeten a criatures i també observar com en l’ús d’aquest espais es generen diferents apropiacions i discriminacions, seguint les normes de gènere.
El mètode d’anàlisi de l’espai sota criteris coeducatius proposat per Coeducacció, es basa en donar resposta a les dimensions física, social i funcional dels infants, equilibrant les àrees de diferents experiències de joc:
• Zones de tranquil·litat i intimitat
•Zones de moviment i psicomotricitat
•Zones d’experimentació i contacte amb la natura
L’objectiu de la mirada coeducativa sobre el pati és fer de l’escola un espai segur on totes les maneres de ser, estar, mostrar-se i estimar siguin igual de valorades i on tothom pugui desenvolupar-se lliurement des del respecte.
Si voleu saber més sobre el tema, en aquest enllaç trobareu informació molt enriquidora en la “Guia per a la transformació feminista dels espais educatius”, escrita conjuntament entre Coeducacció i Col.lectiu Punt 6.
No us perdeu aquest video amb els testimonis dels nens i nenes de l’Escola Drassanes, on aquestes dues entitats van desenvolupar el projecte “Fem patis coeducatius amb la participació de tota la comunitat”, que ha sigut Premi Ciutat de Barcelona d'Educació l’any 2018.
Podeu trobar més informació sobre Coeducacció accedint a la seva web www.coeducaccio.coop.
Comissió d'Igualtat i Diverstitat
GT Projecte Pati
AFA 9 Graons
Comments